Artrosi, osteoporosi i sarcopènia

Marina Geli
  • Articular un pla equitatiu per fer front a l’osteoartrosi, l’osteoporosi i la sarcopènia és un repte per un envelliment sa i actiu a Catalunya.
  • OAFI (Osteoarthritis Foundation Internacional), fundació nascuda a Barcelona l’any 2016 amb l’objectiu de liderar la lluita contra l’artrosi, crearà a la rectoria de Sant Esteve de Llémena un espai de trobada per visibilitzar una malaltia pandèmica molt prevalent i invisibilitzada.

Article de Marina Geli, Metgessa i ex-Consellera de Salut

La vida, en moltes ocasions, crea espais de trobada inesperats. Jo visc a Sant Gregori, municipi pròxim a Girona en un dels quatre que integren la Vall de Llémena. Sant Aniol de Finestres (Sant Esteve de Llémena és un poble del municipi), Sant Martí de Llémena, Canet d’Adri i Sant Gregori (amb set municipis) han creat una mancomunitat de municipis per gestionar un territori de gran valor paisatgístic, de flora i fauna, de patrimoni cultural i gastronòmic. És una subcomarca entre el Gironès i la Garrotxa, entorn la conca fluvial de la Llémena i la Serralada Transversal de Catalunya, amb 185 Km². La Vall de Llémena és el meu lloc geogràfic d’arrelament, la meva vida i de la meva família, dels avis que compraven bestiar, del pare veterinari i de la mare llevadora i practicant que arribaven a totes les cases de pagès en anys molt difícils però amb entusiasme i professionalitat.

El Dr. Vergès, president de l’OAFI, metge de gran prestigi nacional i internacional, per aquells atzars de la vida, té casa a Sant Esteve de Llémena. L’alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras, amb mirada política clara, va comprar al Bisbat la Rectoria annexa a l’església de Sant Esteve de Llémena, que data del 1623, i va trobar amb el Vergès i l’OAFI, l’ús social. Col·laborarem en aquest projecte per treure de la invisibilitat l’artrosi, l’osteoporosi i la sarcopènia i des del rigor de l’evidència científica aportar guies de prevenció primària i secundària, diagnòstic precoç i tractaments.

El lloc privilegiat i saber que es dona vida a un patrimoni de més de 400 anys ens esperona. El president del Girona FC, Delfí Geli, ha sigut convidat a participar per evidenciar la importància de prevenir i tractar adequadament lesions en esportistes amateurs o professionals. La mirada diferencial de gènere estarà molt present en les activitats. Les nenes, les noies, les dones adultes o més grans tenen més artrosi. L’experiència pacient lidera OAFI, entitat de persones afectades.

L’artrosi és una malaltia inflamatòria crònica i degenerativa de les articulacions. Afecta sobretot les articulacions que aguanten més pes o són més usades. El cartílag és un teixit semitou, avascular, format per proteïnes, sucres i aigua, que recobreix els extrems dels ossos i s’encarrega d’amortir els cops i facilitar el moviment de les articulacions. És la malaltia reumàtica més freqüent i, en canvi, no hi ha consciència de malaltia sinó de procés irreversible d’envellir.  595 milions de persones afectades en el món. Més de 7 milions a Espanya.  Més 1 milió a Catalunya. Afecte el 50% de les persones de més de 80 anys. El 23,5% de les dones de més de 15 anys. Més del 60% presenta dolor moderat o agut, el 91% tenen afectació de les seves activitats quotidianes i el 45% no està satisfet amb els tractaments. És un dels reptes sanitaris a revisar, ja que suposa una alta demanda, cost i pèrdua de qualitat de vida. Els factors de risc són l’edat, el sexe femení, la genètica, els traumatismes i/o fractures, el sobrepès, l’obesitat, la menopausa (multiplica per tres el risc), l’activitat esportiva professional o l’activitat física intensa. El diagnòstic és clínic i corroborat amb imatge mèdica.

L’osteoporosi és una malaltia de l’esquelet produïda per la pèrdua de densitat mineral òssia. Més de 500 milions de persones afectades en el món, més de 3 milions a Espanya, més de 300.000 a Catalunya. L’osteoporosi multiplica per quatre el risc de fractures de canell, maluc, avantbraç, vèrtebres amb traumatismes de baix impacte. Les fractures per fragilitat són una complicació clínica greu de l’osteoporosi. Cada minut, segons estudis publicats, hi ha una fractura a Espanya. Els factors de risc són l’edat, el sexe femení, la menopausa, la genètica, la falta de calç i vitamina D, el sedentarisme, determinades malalties com els trastorns alimentaris, l’hipertiroïdisme, les malalties inflamatòries intestinals, l’artritis reumatoide i consum de determinats fàrmacs especialment els corticoides. El diagnòstic radiològic requereix de densitometria òssia.

La sarcopènia és la pèrdua de massa muscular que s’accelera amb l’edat, la menopausa, l’obesitat, coexistint en trastorns nutricionals, malalties agudes greus o cròniques incapacitant i en estades a unitats de cures intensives.  Augmenta el risc de caigudes, la fragilitat, les hospitalitzacions, la immobilitat i és un factor pronòstic de la pèrdua d’autonomia i de mortalitat.

L’artrosi, l’osteoporosi i la sarcopènia tenen un gran impacte social, sanitari i econòmic i no hi ha pla articulat i equitatiu. Afecta totes les persones grans, a moltes dones, a molts esportistes amateurs o professionals i a les persones obeses. Hi ha cada dia més investigació en tots els àmbits. Els pacients i els experts poden aportar tot el coneixement per elaborar polítiques efectives de valor.

A Catalunya és un repte per un envelliment sa i actiu, per la necessària prevenció de lesions en un moment positiu d’augment de l’activitat física i l’esport i per millorar la qualitat de vida i els anys de vida autònoma les persones que alhora ajudaran a la sostenibilitat del sistema.

La recerca indica que una alimentació adequada, activitat física regular que permeti cuidar els cartílags, mantenir la massa òssia i guanyar força muscular són la millor prevenció abans d’artrosi, osteoporosi i sarcopènia i també quan hi ha diagnòstics. Activitat física, esport, alimentació saludable i descans de qualitat adaptat a cada persona, a cada etapa de la vida des de la infància, incorporant les diferències de sexe i constitució física. Cal fer circuits clars de diagnòstic precoç i fiable i indicacions contrastades de fàrmacs, reparadors o simptomàtics i de les indicacions de cirurgia.

Requereix treball interdisciplinari entre les diferents especialitats mèdiques (metges de família, reumatòlegs, traumatòlegs, endocrinòlegs, farmacòlegs especialistes amb dolor…) fisioterapeutes professionals de l’activitat física i l’esport, nutricionistes, psicòlegs, infermeres i sempre amb l’experiència pacient.

Països com el Japó incorporen moviment a la vida quotidiana al llarg de tota la vida, a l’aire lliure, a casa, a l’empresa: Taitxí, Ioga, Pilates, meditació com a elements culturals. Tenen més flexibilitat, menys fragilitat òssia i muscular, menys fractures per aquestes tècniques, i per tenir el costum de caminar descalços i d’asseure a terra.

El Dr. Vergès, amb OAFI, lidera el clam per deixar invisibilitzar l’artrosi, la sarcopènia i l’osteoporosi. Hi ha molt camí per fer, per millorar la salut de moltes persones. Els pròxims dies 23,24,25 octubre Barcelona acull el 8è Congrés Mundial Osteoartritis organitzat per la Fundació Internacional d’Osteoartritis amb la participació d’experts mundials i pacients. El lema d’enguany “Molt més que pacients”.

Article de Marina Geli, Metgessa i ex-Consellera de Salut